	Nummer 490, 22 november 2012, verschijnt elke donderdag

Bestemd voor: gewone bridgers (
Voor opgave, arbitrage, advies aan spelers, arbiters en besturen: rob.stravers@upcmail.nl
Alle spelregelzaken worden behandeld door [image: image1.jpg]& Training




Siger Seinen en Rob Stravers

Op www.bridgevraagbaak.nl, staan alle reeds verschenen nummers, onder BridgeService.
De Bridge Training is gratis! Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: 

rekeningnummer 54.94.44.440, t.n.v. R.A.M. Stravers. 

Voorwaarde is wel dat je dat uitsluitend doet over het werk dat reeds is verschenen. Dat voorkomt voor mij elke vorm van verplichting.

Van dat geld ga ik aan het eind van het jaar heerlijk uit eten en bridgen met mijn vaste steunen en toeverlaten, aangevuld met enkele lezers. 
Tegen het eind van het jaar verloot ik namelijk de extra plaatsen onder degenen die een bijdrage hebben geleverd. Winst wil ik namelijk niet maken omdat ik het schrijfwerk veel te leuk vind!


	


Voor de minder ervarenen
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Welk contract zou jij met deze twee handen het liefst uitbieden?
Spel 1  Verkeerd antwoord uitgesloten!
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Welk contract zou jij met deze twee handen het liefst uitbieden?

Het leuke van deze vraag is dat een fout antwoord niet mogelijk is. Want als jij het liefst met deze twee handen 5( zou uitbieden, kan 5( alleen het goede antwoord zijn!

Misschien wordt het andere koek als de vraag luidt: ‘Wat is met deze twee handen het hoogst mogelijk maakbare contract?’

Dan moet het antwoord luiden: 7SA!

En uiteraard volgt dan het ‘subvraagje’: hoe maak je die dertien slagen, nadat west is uitgekomen met (V?
Ik legde deze handen voor aan acht net begonnen nieuwe bridgers. En het kostte hen toch wel flink wat moeite om de juiste speelvolgorde te vinden.
In dit spel draait alle om een perfecte TPO (Tijd, Plaats en Omstandigheden ().

Op het juiste moment op de juiste plaats aankomen… (.

Spel 1  Speelplan
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Hoe maak je 7SA, na wests start met (V?

Hoe je de eerste slag neemt, met (H of met (A (inderdaad, de twee topplaatjes tegelijk in dezelfde slag) maakt niet uit.

Als je daarna maar achter elkaar (AHVB en (AHV speelt. Dan een kleine schoppen naar (H, waarmee onherroepelijk het doek valt voor OW. Want alle klaveren- en ruitenkaarten van dummy zijn dan keiharde slagen.

Spel 2 

Niet zelden kunnen we in het tegenspel creatief omgaan met het moois dat dummy voor zich heeft liggen. Maar als nog onervaren speler is dat vaak toch even zoeken.

Dummy west
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Je speelt een SA-contract tegen en jij bent aan slag. Er zijn al tien slagen gespeeld. Hoe speel je tegen?
Spel 2  Het juiste tegenspel
Niet zelden kunnen we in het tegenspel creatief omgaan met het moois dat dummy voor zich heeft liggen. Maar als nog onervaren speler is dat vaak toch even zoeken.
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Je speelt een SA-contract tegen en jij bent aan slag. Hoe speel je tegen?

Overweging

(A maak je altijd en (H in geen geval. Het enige wat nog niet vaststaat is of (V een slag zal maken. Dat kan alleen lukken als de leider dummy harten laat spelen naar jouw (AV. Helaas hebben veel leiders volstrekt andere doelstellingen, waardoor je ze soms een beetje moet helpen, lees: dwingen!

En dat lukt, door te beginnen met het weggeven van je vaste verliezer: (H.

Spel 3

Vooral voor degenen die het vorige spel een eitje vinden…

Dummy west
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Je speelt ook nu een SA-contract tegen. En ook nu ben jij aan slag. Hoe was je dit varkentje?
Spel 3  Het juiste tegenspel
Dummy west
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Je speelt ook nu een SA-contract tegen. En ook nu ben jij aan slag. Hoe was je dit varkentje?

Nu tel je twee zekere winners, de beide azen. (B is altijd de pineut, terwijl (V weer moet hopen dat harten vanuit dummy wordt gespeeld.

Dat lukt ook nu. Door te beginnen met (A en dan - met het spelen van (B  - west een schoppenslag te ‘gunnen’. En ook dan kan de leider niets anders doen dan harten naspelen voor twee zuidelijke hartenslagen.
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Inderdaad, in een SA-contract ben je ook nu met deze zuidhand aan slag.

Hoe probeer je zoveel mogelijke slagen te maken?

Spel 4  Het juiste tegenspel
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In een SA-contract ben je ook nu met deze zuidhand aan slag.

Hoe probeer je zoveel mogelijke slagen te maken?

Vast staat dat je één slag zult maken in schoppen en één in harten. In ruiten maak je er alleen twee als ruiten vanuit west naar jouw (AV wordt gespeeld.

Als je begint met (A, (B, kun je het maken van twee ruitenslagen vergeten. De leider laat dummy, na het winnen van de tweede slag, (A, (B spelen. Dan ben jij aan slag en moet jij geheel tegen jouw wil ruiten spelen.
De hartenkleur kun je gebruiken om dummy aan slag te brengen. Datzelfde kan de leider met het spelen van (A, (B. Daarmee brengt hij jou aan slag of je wilt of niet.
Om die reden moet je beginnen met het spelen van (H. 

Stel dat de leider dummy laat duiken. Dán vervolg je onmiddellijk met (A, (B. 
En als de leider (H neemt met (A? Dan heeft hij twee keuzes: (B terug of harten.

· Speelt hij (B, dan is het voor jou ‘eitje’. Je wint die slag, waarna je (A slaat en (B voor de leeuwen gooit.
· En als in plaats van (B (H wordt gespeeld? Dan gaat het ook goed. Je neemt met (A, maakt (V en dan (B terug. Ook dan kan de leider niets anders doen dan ruiten spelen. Door te beginnen met schoppen maak je vier slagen.
Voor de meer gevorderden
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Wat bied je met deze zuidhand?
Spel 1  Het meest aantrekkelijke bod…
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Wat bied je met deze zuidhand?
Je hebt inderdaad niet echt een schoppenstop. Maar… die belooft partner met zijn 1SA. Met de uitkomst naar noord hoef je je daar niet echt zorgen over te maken. De kracht van jouw hand zit uiteraard in de lange klaverenkleur. Met (H bij partner zijn dat vrijwel zeker zeven slagen. En de kans op (H bij partner is door zijn 1SA-volgbod redelijk groot, en partner belooft door dit bod minstens een 2-kaart klaveren.
Niet onbelangrijk is daarbij dat je juist met een wat scherp ogend bod het meest geloofwaardige vertrouwen uitspreekt in partners uitspeeltechniek! (
Spel 2
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Je zit in 6(. West start met (V. Hoe probeer je je contract te maken?

Voor de minder ervarenen geef ik een overpeinzing.

Spel 2  Overpeinzing voor de minder ervarenen…
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Je zit in 6(. West start met (V. Hoe probeer je je contract te maken?

Op het eerste oog zeker voor minder ervarenen een pittig vraagstuk. Maar… neem van mij aan dat ook menig ervaren speler zijn kaarten zet op één kans.

Omdat we een troefcontract spelen, zoeken we allereerst naar de mogelijke verliezers. De troefkleur is gelukkig waterdicht. Als we vanuit de zuidhand zoeken zien we héél éven een ruitenverliezer. Maar omdat zuids (4 in noord wordt opgewacht door een batterij troeven, tellen we ook in de ruitenkleur geen verliesslag.

Maar in harten dreigt wel degelijk een verliezer, en in klaveren ook. 

Met (H bij west geven we geen hartenslag af als we op (H snijden. We spelen dan (V voor. Als west dekt, nemen we met (A en is (B goed voor de tweede hartenslag. En als west duikt, ruimen we (2 op. Contract gemaakt, omdat we dan alleen één klaverenslag afgeven.

Is de snit op (H kleuren  de enige kans op het maken van het 6(-contract?
Nee, er is nog een tweede! In klaveren. Als je - uiteraard na het troeftrekken - (2 naar (V speelt, en oost heeft (H, zul je (V maken. In de eerste klaverenslag als oost duikt, en later als oost meteen (H zet. 

In de meeste gevallen zal oost meteen zetten; hij kan niet riskeren dat jij een kale (V zal maken!

Daarna maak je (V en, na de oversteek naar noord, (A. Op (A kan een vuiltje weg. Stel nu dat (B-derde zit. Dan valt (B onder (A, waardoor (10 ook goed is voor een klaverenslag. In dat geval kun je twee verliezers opruimen…

Tot zover deze overdenking!

Spel 2  Overpeinzing voor de minder ervarenen…
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Je zit in 6(. West start met (V. Hoe probeer je je contract te maken?

Na het troefophalen speel je (2 naar (V, in de hoop dat oost (H heeft.

Als oost neemt, maak je later (V, dan in troef oversteken naar noord en (A.

Op (A ruim je (3 op. En als oost of west op die slag (B bijspeelt, kun je ook (10 maken, en daarop (B opruimen. Met dit klaverenzitsel ben je niet meer afhankelijk van de positie van (H. Ook met (H verkeerd, bij oost, maak je je contract.

Door eerst op de klaveren af te gaan creëer je een extra maakkans. Stel dat west gewoon ordinair jouw (V opvangt met (H, dan ben je die slag kwijt. En dan kun je evengoed nog de snit uitvoeren op (H.
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Lezers Mailen
Belooft herbieding openingskleur een 6-kaart?

	Ik heb een vraag over de herbieding van de openingskleur. Ik heb geleerd dat de herbieding van de openingskleur een zeskaart vereist, zowel voor de hoge als voor de lage kleuren:
Bijvoorbeeld:


1(
1(

2(………….
betekent ik heb een 6-kaart klaveren. 

Alleen in een noodgeval mag dat - dacht ik - ook  een 5-kaart zijn.
 

Mijn partner is van mening dat deze regel alleen geldt voor de hoge kleuren. Voor de lage kleuren mag de herbieding een 5-kaart zijn.
Berry Westra maakt in zijn boekwerken geen onderscheid tussen de hoge en lage kleuren.
Kun je uitleggen wat de logica is achter deze regel?


 

Wie kan deze vraag beter beantwoorden dan de meester zelf? Ik geef het woord aan Berry Westra.
Hallo Rob,
 

Handen met een vijfkaart in de openingskleur vallen uiteen in 2 categorieën:
 

- SA-verdeling (5332)
- tweekleurenspel (5422, 5431, 5521, etc. met de 5440 zijnde een 3-kleurenspel als licht afwijkende eend in de bijt)
 

De algemene regel is simpel: met een SA-verdeling doe je een herbieding in SA (of open je 1SA), met een tweekleurenspel herbied je je tweede kleur. Vandaar dat een kleur herbieden normaliter een zeskaart garandeert. De enige uitzondering treedt op als de reverse regel in de weg zit: Het bieden van een hogere tweede kleur op 2-niveau belooft overwaarde. In dat geval moet een keuze gemaakt worden tussen een herbieding in SA zonder echte SA-verdeling of het herbieden van de openingskleur zonder zeskaart. 
Vaak zal de voorkeur uitgaan naar een SA-herbieding, maar niet altijd:
 

( -
( V 9 4 2        1( - 1(
( A V 7 6        ??
( H V 9 4 3
Te zwak voor 2( of 2(, liever geen 1SA met een renonce, dus 2(.
 
( A B 3 2
( 6                1( - 2(
( A V B 9 3    ??
( 6 5 2
Te zwak voor 2(, liever geen 2SA met een singleton in een ongeboden kleur, dus 2(.
 

Bij een hoge kleur kan de regel 'nieuwe kleur op 3-niveau is mancheforcing' in de weg zitten:
 

( A V 9 8 2 
( 6 2            1( - 2(
( H V 9 8 3    ??
( 6
Niet sterk genoeg voor 3( en 2SA is een wel hele grote leugen met deze verdeling, dus 2(.
 

( V B 7 2
( A H B 9 3    1( - 1SA
( B 9 2           ??
( 6
Hier is het herbieden van de vijfkaart optioneel, je kunt ook passen op 1SA. Whatever makes you happy.
 

Groeten,
Berry
Meteen op het gaspedaal?

	Mag ik je een probleempje voorleggen.

Mijn partner (west) opent 1(. Ik heb 19 punten:

Wat te doen? Ik wilde niet meteen azen vragen en op SA afgaan. 

Ik bood 1(, in de hoop van partner te horen of hij nog een 4krt had meer over zijn puntenkracht.

Het volledige biedverloop:

West
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4SA
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6SA

Partner west reageerde op mijn 1( met 3(… 

Dat leek mij voldoende voor een slempoging. Ik vroeg azen, ‘hoorde’ er twee en legde aan op 6SA wat 1 down ging.

Partner west had een 4-kaart harten en 15 punten, inclusief 2 pluspunten voor (A-sec. Genoeg voor zijn 3(-sprong.

Gelukkig zat iedereen, op één na, in 6SA-1, dus de schade viel mee, maar wat is een beter bijbod dan mijn 1(?


Antwoord

Ik vind het 1(-bod een uitstekend begin. Je geeft daarmee partner alle ruimte om zijn verdeling en kracht aan te geven. 

Dat hij juist daarom zijn hand extra kracht toekent, is een effect waar je op het moment dat je 1( biedt, niet aandenkt. Datzelfde geldt voor je vraag naar het aantal azen, als jullie ook de verwachte troefheer als aas tellen, is er een aas buitenboord. Dat kan trouwens ook een voordeel zijn, als partner drie azen meldt!

Met de totale kracht is 6SA een gezond bod. Je hebt alleen de vreselijke pech dat west geen 5-kaart ruiten heeft, en/of nog een klein klavertje waardoor je 50% maakkans zou hebben met een snit op (V. 

Ik ben benieuwd naar het speelplan. Omdat ruiten en harten is geboden, zal zuid waarschijnlijk zijn gestart met een zwarte kaart. 

Als dat klaveren is, zie ik grote maakkansen! Ik speel dan namelijk zo snel mogelijk vanuit west de harten aan in de hoop die slag weg te geven aan zuid. Tien tegen één dat hij daarna weer klaveren inspeelt…

En als hij met schoppen start? Nemen met (B, om het terugspelen van schoppen zoveel mogelijk te ontmoedigen, dan (A en weer harten met de bedoeling zuid aan slag te brengen…

AdvG: 

Je moet hier improviseren en ik houd me in dit soort situaties aan het advies van Bieden met Berry om bij leugens bij het improviseren niet te liegen met een hoge kleur, maar dat steeds te doen met een lage kleur. Ik zou hier dus 2( geboden hebben, een leugen met een ‘veilige’ kleur en dan maar zien wat er van komt. Waarschijnlijk had het voor het resultaat niets uitgemaakt.

Rob:

In deze situatie heeft de 1(-leugen mijn voorkeur boven die van 2(. Allereerst omdat partner na 1( alle ruimte heeft zijn kracht en verdeling zonder beperking aan te geven. Na 2( treden er wel beperkingen op. Zoals het bieden van een eventuele hoge 4-kaart als de hand te zwak is voor een reversebod. 2SA is dan het voor de hand liggende rebid. Dat sluit dan tegelijk een uitkomst uit in een zwarte vork van deze oosthand.

Oost hoeft niet bang te zijn dat partner na zijn hartenleugen een sleminitiatief neemt. Hoogstens in één klap 4(. En ook dan neemt oost de leiding waardoor hij probleemloos kan parkeren in een SA-contract. 

Als troefheer ook als aas wordt geteld zal west na zijn hartenbod en oosts vraag naar azen ook (H meetellen. Leuk als hij alle ontbrekende azen en hartenheer heeft.

AdvG:

Mijn argument om te kiezen voor 2( is dat ik dit bij het liegen tijdens een improvisatieproces een betrekkelijk veilige leugen vind.

Als er een mooie fit in een lage kleur blijkt (soms: schijnt) te zijn zal mijn partner het in het algemeen gemakkelijk accepteren als ik voor een SA-contract kies.

Maar als ik lieg met een hoge kleur en partner de overtuiging heeft dat er acht troeven in die hoge kleur in beide handen samen aanwezig zijn, kan het wel eens veel moeite kosten hem van dat hogekleurencontract af te trekken. Het gevaar bestaat dat zijn onbegrensd vertrouwen in zijn partner hem er toe brengt die hoge kleur te blijven steunen tot hij er bij neervalt, ja tot de dood er op volgt.

Hoe bitter moet zijn ontgoocheling zijn als hij later ziet dan zijn partner er maar drie heeft, hoe diep zijn teleurstelling, en welke knauw zal het vertrouwen binnen het partnerschap krijgen door dit frauduleus en abject bieden.

Nee, toch maar liever 2(.

Wel of geen vals spel?

	Stel, dat ik met mijn partner afspreek dat we als dummy, na een lange denkpauze van de leider, NIET proberen een eventueel voorspelen uit de verkeerde hand te voorkomen. Omdat de kans dan groot is dat de leider die extra denkpauze bewust neemt, om de kans te verhogen dat de tegenspelers dan niet meer weten welke hand aan slag is. 

Blijven we daarmee dan binnen de grenzen van de spelregels?


Antwoord

Leuke vraag, en heel fijn dat je deze gedachte aan mij voorlegt en (hopelijk) niet al toepast! (
Laat mij proberen duidelijk te zijn. Stel dat ik mag optreden als arbiter. En deze afspraak zou daarbij boven water komen. Dan zou ik het volgende kunnen zeggen.

1. Alle spelers zijn verantwoordelijk voor een correct verloop van het spel. De afspraak om een verkeerde voortzetting bewust NIET te voorkomen, druist daartegen in.

2. Bieden en spelen horen op dezelfde wijze plaats te vinden. Een denkpauze inlassen louter met de bedoeling de tegenstanders te misleiden, is een pure vorm van vals spel. 

3. Met opzet voorspelen uit de verkeerde hand is een zware vorm van vals spel. Met de voorgaande twee acties mee ernstig genoeg om de betreffende speler onmiddellijk - dus zónder voorafgaande waarschuwing - voor het leven te weren van de bridgetafel.

Daarbij geef ik toe dat levenslang heel lang kan zijn. Anderzijds hebben we het niet over bij gelegenheid oneerlijk omgaan met een situatie die toevallig voorkomt. Hier zou sprake zijn van een vooropgezet plan om een onregelmatigheid bewust toe te passen. Dat sluit een ‘zwakke reflex’ uit. Voor mij duidt een dergelijke afspraak op een instelling die je zou kunnen vergelijken met doping in het wielrennen. En we weten hoe daarmee wordt omgegaan en welke schade dat aanricht voor degenen die wel op sportieve wijze de degens willen kruisen. 
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